Dávid Kisemberek Társasága

A kisember fejlődése

Melyik életkorban mire kell figyelni:

 

Mosolyog: általában már az újszülött is képes "mosolyogni", ami nem ugyanaz, mint a későbbi mosoly. Ebben nem térnek el a kisemberek az átlag kisbabától. A legtöbb baba már 1 hónapos kora után mosolyog
Fejét tartja: 3 és 9 hónapos koruk között képesek erre a csecsemők. Az achondroplásiás babák feje nagy, nehéz, ezért aki 3 hónapos korában megemeli az a baba nagyon gyorsan a hátára "gurítja", ezzel támasztva meg a fejét. Még 9 hónapos koruk körül is, amikor már karon ülők, nehezen tartják a fejüket. 1 éves koruk után azonban már elég erős a nyakizmuk..
Átfordul: az átlag baba 4-8 hónapos korában fordul meg. A kisember 4-5 hónaposan jut el ide.
Megtámaszkodva ül: 4-9 hónaposan jutnak el idáig a babák. A kisember csecsemő 6-7 hónaposan éri el azt a fejlettséget. Azonban a legtöbb esetben ez a fázis kimarad és előbb áll majd utána ül. Ezért sok idő eltelhet .
Egyedül ül: 9-10 hónapos kora körül teszi ezt egy achondroplásiás baba. De mint fent kiderült, lehet, hogy ez a szakasz kimarad vagy sokkal később jön el.
Csúszik-mászik: ezt 11 hónapos kora körül teszi a kisember kisgyermek. Ez a szakasz tart a legtovább, mert így tudnak a leggyorsabban közlekedni. Általában fókára jellemző módon haladnak előre.. Azonban a  négy kézlábon járás kimarad, mert a rövid karjuk miatt a fej leérne és karjuk sem elég erős.
Kapaszkodva feláll: a legtöbb kisember 11-12 hónaposan jut el idáig. Azonban nem ritka, hogy másfél évesen állnak csak fel és kezdenek járni. Ha 2  éves és akkor indul el, sincs elkésve. A lábuknak, ami rövid  és az oldal illetve a keresztszalagok is lazák, egy nehéz testet, fejet kell elbírniuk. Nem baj, ha minél később terheli. A bébikomp csak feleslegesen terheli a lábat, így ez nem javasolt az achondroplásiás gyereknél.
Segítséggel megáll: 12 hónapos kora után bármikor 2 éves korig.
Egyedül áll, segítséggel jár: 15 hónapos kora körül.
Egyedül jár: 17-18 hónapos kora után.
Gagyog: 6-7 hónapos kora körül.
Mamát/Papát mond: 9 hónapos korától.
2 szavas mondat: 14 hónaposan.
Rövid mondat: inkább 2 éves kora körül.

 

A fent leírtakból is látszik, hogy a kisember inkább fizikailag, mint szellemileg van elmaradva az átlag gyermektől. Bizonyos fejlődési szakaszok kimaradnak, ezért eleinte mentálisan is lehet elmaradás, de ez a későbbi életkorban kiegyenlítődik. Korai fejlesztéssel a kisiskoláskorban utolérheti a kisember az átlag gyermeket. Ezért a szülő is nagyon sokat tehet, ha a korának megfelelően kezeli a gyereket.

 

Achondroplásiában mekkora lehet egy felnőtt?

 

A születési nagyság nem határozza meg a felnőttkori magasságot. Bár a tapasztalat azt mutatja, hogy ha valaki 40 centi körül születik, akkor alacsony kisember lesz. Achondroplásiás kisember 100cm alatti testmagassággal nincs. Legmagasabb nem műtött tagunk 140 cm. Nagyon sok más típusú kisember max.100 centi végmagasságú lesz. Társaságunkban általában a nők 120-125 centisek, a férfiak 130-135 centisek.

 

A fej körfogata sokkal nagyobb, mint az átlagembernek.

 

A nőknek 55 cm alatti a fej körfogatuk, míg egy achondroplásiás nőnek 62-63cm is lehet.

Férfiaknak 59 cm fej körfogatuk van, míg az achondroplásiás férfiaknak 65cm.

 

 

Orvosi vizsgálatok:

 

0-1 éves korban:

 

Legalább egyszer ortopédiai vizsgálat. 3 hónaposan a csípőszűréssel megejthető. Ilyenkor természetes a kifózis (a hát kifelé görbülése, "púpossága"). Amikor a gyermek járni kezd, ez fokozatosan lordózisba (gerinc hasfelé görbülése) megy át.

9 hónapos kor körül érdemes felíratni cipőt az ortopéd orvossal. Sokszor nem segít, de mégis jobb, mintha olyan cipőben van a gyermek, ami hamar kitaposható. Bármit lehet használtan venni, vagy elfogadni másik gyermek szüleitől, de használt cipőt TILOS! Ha már hordtak egy cipőt, akkor annak a lábához idomult, aki "kitaposta". Ha egy ilyen cipőt felvesz a gyerek, akkor a lába látja a kárát..

 

Genetikushoz szokták még küldeni az újszülöttet a szüleivel. Ennek sok értelme nincs, ha achondroplásiával állunk szembe, hiszen a következő baba (amennyiben szeretnének még a szülők gyermeket) még annyi eséllyel sem lesz achondroplásiás, mint testvére. Arról beszélni pedig, hogy majd kisember gyermeküknek milyen gyermeke lehet, nem érdemes.

 

Szokták ennyi idősen fej ultrahangra küldeni még a kisember csecsemőt. Ennek csak kb. 5-6 hónapos kora körül és utána, amíg nem záródik a kutacs, van értelme. A születés után közvetlen a legtöbb csecsemőnek normális értékeket hoz ez a vizsgálat. 5-6 hónapos kor körül azonban sok achondroplásiás csecsemőnek bal agykamra tágulata van. Kicsit több víz van benne. Ez az esetek 90-95%-ában nem okoz problémát. Figyelni azért mindenképpen érdemes a babát, hogy ha kialakul vízfejűség, akkor azonnal lehessen lépni. Tünetei: hányás, rosszullét, aluszékonyság, a szemgolyó fehér része látható. nem érdeklődik semmi után. Esetleg eszméletvesztés. Ekkor azonnal orvos, de feltétlen a mi orvosunkhoz, mert sajnos a legtöbb kórházban nem tudják kezelni ezt a betegséget és az időhúzás nagy károkat okozhat. Sőt amikor ezt a fej ultrahangot elvégzi az orvos és nem ismeri e betegség tüneteit, akkor bizony azt a diagnózist adja, hogy a gyerek vízfejű. Ezzel felesleges riadalmat okoz az amúgy is nehéz helyzetben lévő szülőknek.

 

Belgyógyászati vizsgálatra is sor szokott kerülni. Erre azért van szükség, hogy kizárják más szerv betegségét. Több kisnövésben vannak belgyógászati elváltozások, de az achondroplásiában nem ismerünk ilyet.

 

Továbbá fontos, hogy védjük a csecsemőt a légúti megbetegedésektől. Kisembereknél a nátha könnyen ráhúzódik a középfülre. Ha pedig egyszer megtörténik, akkor általában egész életen át végigkíséri a náthával egybekötött középfülgyulladás és ilyenkor a fülfájdalom. Ez halláskárosodáshoz vezethet. Mivel ebben az életkorban kezdődik a beszéd kialakulása ezért grommet (csövecske) beültetésére lehet szükség, amin keresztül tud a fül tisztulni és a hallása is javul a kis gyereknek. A beszéd fejlődése sem akad meg.

 

 

0-2 éves korban:

 

Amikor megszületik egy kisember baba, hiába örvend "egészségnek" a szülők elvesztik a talajt a lábuk alól. Elindul egy vád önmaguk felé, vagy a hibás keresése. Ezzel együtt elindul egy feldolgozási folyamat is. Nehéz, mert sokat nem tud mondani senki erről a betegségről. Nem tudják mi lesz, mire lehet számítani. Akik eljutnak az egyesületünkbe, azoknak lényegesen könnyebb a feldolgozási folyamat. Ebben az életkorban inkább a szülőre kell nagyobb figyelmet fordítani, mint az újszülöttre, csecsemőre. Mindent elmondunk, ami segíthet, mind a feldolgozásban, mind a helyes nevelésben.

Itt is az ortopédiai vizsgálatot még ha nincs is baj, érdemes megejteni, mert amit a szülő nem vesz észre, azt az orvos egyből észleli és kezelni kezdi. Ilyenkor a legtöbb gyereknek elkezd görbülni a lába. Az esetek nagyobb százalékában ezt a görbülést nem a csont görbesége, hanem a gyenge szalagok okozzák. Gyógytornával jól korrigálható. Amennyiben a csont görbül, érdemes elgondolkozni a lábszár egyenesítő műtéten. De ezzel érdemes várni 5-8 éves korig. Akkor már látható, hogy milyen fokú a görbület és mennyire fontos a műtét. Ha látványos a láb elgörbülése és így marad, akkor a későbbiekben  fájdalmas lehet egy kisebb séta is. A gerinc is ferdülhet. A járás is nehézkessé, bicegőssé válik. A térd és boka is a rossz tartás miatt könnyen kiugrik. Az ízületek kopása fokozott.

Az achondroplásiás babák nagyon hajlékonyak, izmaik lazák. Ez a fizikai teljesítményre is kihathat. Ha már ekkor gyógytornára visszük vagy a betanított tornát otthon végezzük megteszünk mindent, hogy ne maradjon  le a fejlődésben.

 

3-6 éves korban:

 

Az évi egyszeri ortopéd vizsgálaton kívül nemigen kell orvoshoz menni. Ekkor kezdődhetnek olyan panaszok, amikor a gyerek arról számol be, hogy fárad  a lába. Ha nem mondja, csak megáll és leguggol, akkor erre gyanakodhatunk. Sőt a legtöbb gyermeknél előfordul zsibbadás a combban, ami általában gerinc eredetű.  Nem kell megijedni, de érdemes felkeresni gerincgyógyászunkat, aki elmondja a további teendőket egy MRI vizsgálat után. Általában a megoldás, a panaszok enyhítésére, a tünetek kitolására és egy későbbi műtét megelőzésére a GÓGYTORNA. Tagjainknak ingyenesen áll rendelkezésükre. Akik távol laknak a fővárostól, azoknak betanítjuk és otthon végezheti. Lent közétettünk egy gyakorlat sorozatot, amit érdemes végezni. Egyszer egyszer pedig a gyógytornász megnézi, hogy valóban helyesen végzik otthon a gyakorlatokat. Természetesen az sem gond, ha a lakóhelyhez közeli gyógytornászhoz viszi a szülő a gyereket, de akkor nagyon figyeljen arra, sőt kérdezze meg a szakembert, hogy ért e egyáltalán ehhez a betegséghez, mert sokszor egy nem hozzáértő nagyobb kárt képes tenni, mintha nem gyógytornázna a gyermek. Felajánljuk minden esetben, hogy a gógytornász nyugodtan hívja fel a mi szakemberünket, hogy vele konzultálva biztosan a jó módszert válasszák.

Általában ekkor kerül a gyermek közösségbe. Ezzel együtt járnak a betegségek. Aki teheti és nem erőlteti 5 éves kor előtt a közösséget és még nem volt középfülgyulladása gyermekének, akkor sokat tehet azért, hogy ez ne is következzék be. Nagyon ritka, hogy 5-6 éves kor után alakulna ki súlyos gyulladás a fülben. Ekkorra már az immunrendszere sokkal fejlettebb a gyermeknek.

Aki biztos szeretne lenni gyermeke iskolai sikereinek, azok elkezdhetik fejleszteni a kisembert. Ez ha nem lesz vele gond, sem árt neki, ha pedig lenne, akkor megtett a szülő mindent, hogy elkerülje vagy legalább mérsékelje az iskolai kudarcokat.

Ha valaki arra adja a fejét, hogy hosszabbítsák, akkor itt érdemes elvégeztetni. Mire iskolába megy, addigra befejeződik  Erről bővebben a lehetőségek a változásra menüben van szó.

 

6-10 éves korban:

 

Az iskola kezdete. Ekkor már kötelező iskolába menni. Itt is, sőt sok iskolában is folytatódhat a fejlesztés. Sajnos az a tapasztalat, hogy rengeteg a tananyag és különösen a fővárosi iskolákban a követelményeknek sem könnyű megfelelni. Ebből sorozatos kudarcélmény alakulhat ki. A legtöbb integrált iskolában a legjobbak tempóját felvéve mennek végig az anyagokon. A kisember, ha jó képességű, ha nem, akkor is közös tulajdonságuk, hogy lassabbak az átlagnál. A szerencsés az, akinél ez nem számottevő. Hamarabb elfáradnak mind szellemileg, mind fizikailag. Csak egy egyszerű példát vegyünk: amíg egy átlag gyerek egyet lép, addig egy kisembernek ez sokkal több lépést jelent, ha mellette szeretne haladni. Sok esetben a tananyag elsajátítása is több időt, nagyobb szellemi befektetést követel. 

Tornaórán nem végezhető bármilyen feladat a sérülés veszélye miatt. Ilyen a bukfencezés, hosszú távú futás, a magasugrás és minden olyan ugráló tevékenység, ami a gerincet terheli. Erről igazolást Egyesületünk gyermek orvosa állít ki. A felmentést, hacsak más egészségi okokból nem indokolt, akkor nem javasoljuk. A tanároknak viszont feltétlen a gyermeket nem az átlag gyermekhez kell hasonlítaniuk, hanem, hogy önmagához képest mennyit fejlődik. Az osztályzásoknak ez legyen az alapja.

Ekkor kezdődnek az első csúfolódások, ami rosszul esik a kisembernek. De minden csoda három napig tart, így ezek mérséklődnek, sőt egy időre meg is szűnnek. A nagyobb gond, hogy a lány osztálytársak inkább babáznak a kisember gyermekkel, mint magukkal egyenlőt kezelnék. Ez több mindenben nyilvánulhat meg, sokszor egy egyszerűnek tűnő segítésen. Olyan dolgokban segítenek neki, amiket már önállóan is képes (pl. kézmosás, öltözködés...) Érdemes olyan ruhákat venni a kisembernek, amit könnyen fel tud venni, hogy ne szoruljon segítségre. Neki célszerűbb egy kardigán, mint egy pulóver, amiből nehezebb kibújni. Ha nem tudja megkötni a cipőfűzőt, akkor egy tépőzáras cipő...

 

11-15 éves korban:

 

Általában ekkor kezdődik a felső tagozat. Ilyenkor már jobban nézik egymást, mit vesz fel, hogy néz ki, kinek, ki tetszik. Itt kezdődik igazán a rivalizálás, és hogy ki az erősebb. Ekkor a kisember jobban kitűnik, ismét elkezdhetik piszkálni. Ekkor már sokkal nagyobb lelki sérüléseket tud elszenvedni. A sorozatos visszautasítások is mély nyomokat hagynak. Mindenképpen javasolt szakember segítsége, mert még ha úgy is látszik, hogy könnyen veszi a gyermek az akadályokat, mélyen belül kimondatlanul ott maradnak a sebek. A legrosszabb esetben megváltoztathatják a személyiségét. Agresszívvá, rosszindulatúvá, iriggyé válhat. Céltalannak érezheti az életét, úgy gondolja, hogy csak a kudarc jut neki. Nem szabad, hogy ezt így élje meg. Sok gyermeket látszólag nem érdekli, mit gondolnak róla, vidámnak látszik, lepereg róla a gúny. Ez is egy jel lehet a szülőknek, hogy nem minden van rendben, hiszen nincs az a kamasz, akinek nem fájna, ha bántják.

Fontos ekkor is a gyógytorna. Akinek eddig nem voltak comb-lábzsibbadásai, most elkezdődhet. Gerincsebész tudja csak megmondani, hogy ez veszélyes e vagy sem. Ma már ha felügyelik a folyamatokat, akkor még időben elkapható egy esetleges bénulás felé vezető folyamat és időben műthető a gerinc. Persze ez is a későbbiekben problémákhoz vezethet, éppen ezért csak nagyon indokolt esetben végzik el. Csak mert zsibbad a láb, mert fáj, az még nem indok. A gyógytorna sokat segít, nem szabad elhanyagolni, nem szabad "lustának" lenni. Sokan akkor kezdik a tornát, amikor már gond van.

 

15-19 éves korban:

 

Itt hatványozódnak a fent említett lelki problémák. Sok esetben a haverok kezdik elhagyni a kisembert. A szülők is jobban féltik, mint kellene, különösen a lányokat. A társaságban meg akar felelni, az a jobb, ha jó a társaság. Ha viszont nem, akkor képes elvinni a rosszirányba  a "barátai" a kisembert, csak, hogy bizonyítson, sőt ki is használhatják.

A pályaválasztás ugyan már 14 éves korban el kell, hogy kezdődjön, de sokan ekkor még nem tudják mit szeretnének. Több szakma nem végezhető magasságuk és fizikai terhelhetőségük véges volta miatt. Azonban, ha ezt nem akarják figyelembe venni, akkor lényegében minden megoldható és sok olyan pályát választhatnak, amit régen nem lehetett. 

 

Felnőttkor:

 

Amíg az iskola nem okoz nagy problémát, mert iskolába kell járni, addig a munkahely megtalálása nehéz feladat. Igaz az átlagembernek sem egyszerű, de a kisembernek még nehezebb. Sok munkáltató kimondatlanul vagy nyíltan nem akar kisembert foglalkoztatni.

Sokan még mai napig is úgy gondolják, hogy a kisember szellemileg sem ép. Ugyan van a kisnövésnek olyan fajtája, mely a mentális képességekre is hatással van, de az achondroplásiások szellemileg épek. 

Párválasztás ebben a korban a legkifejezettebb. Mindenki magas társat képzel el magának és nem feltétlen a bizonyítás vágy miatt. A sok visszautasítást vannak, akik jobban vannak, akik nehezebben viselik el. Sokan úgy gondolják, hogy két kisember sokkal jobban megérti egymást. Erre vannak ellenpéldák is és persze mellette szólóak is. Nem a magasságban gyökerezik egy jó kapcsolat.

A testedzésnek, a tornának felnőttkorban is egy folyamatos programnak kellene lennie. Ezzel kitolható az achondroplásiában korai öregedés, mely ízületi fájdalmakkal és mozgásbeszűküléssel járhat.

 

Szakmai ajánlás achondroplásiás gyermekek mindennapi aktivitásához.


Az achondroplásia a csontok, elsősorban a hosszú csöves csontok és a gerinc valamint a koponya növekedésének a zavara.
A homlok széles előre domborodó, az arcközép fejletlenebb az áll kiugró. A törzs normál méretű, a végtagok rövidek, az alsó végtag hosszát a később kialakuló görbeség, ó-láb befolyásolja.

Kezdettől figyelemmel kell kísérni a neurológiai és izomfejődést, a szűkebb gerinccsatorna miatt. Kis csecsemők fektetésénél a fej nagyságát figyelembe véve, megfelelő alátámasztással elkerülhetjük a nyaki feszítő izmok túlnyújtását.
A mozgásfejlődés lassúbb, és más mint a nem achondroplásiás gyerekeknél, később ülnek, állnak egyedül, erőltetni nem szabad.
A már járó 2-3 éves gyermek látszatra nem sokban tér el kortársaitól, és ugyanazt szeretné csinálni, mint a többi körülötte lévő gyermek. A szülőnek azonban óvatosan korlátozni kell, mert a már említett gerinc és végtag eltérések serülésekhez vezethetnek.
A könyök ízület mozgása korlátozott, sokszor ezt vállból „segítik“, ami ficamhoz vezethet. Az erős gerinc megterheléssel járó aktivitásokat, mint ugrálás, bukfencezés kerülni kell, viszont hasonló örömet ad és segíti a mozgásfejődést a nagy tornalabdán való gyakorlás.
Kamaszkorban különösen a fiúknál kell vigyázni, hogy ne akarják bizonyítani társaiknak - ugyan olyan erővel bírnak, mint ők. Minden fiú szeret focizni, de ez nem tesz jót az egyébként is túl erős ágyéki görbületnek.  Megfelelő méretű biciklivel, úszással szerezzük meg a mozgás örömét.
Az úszás külön gondolatot érdemel-  minden felső légúti fertőzés fokozott problémát jelent ennél a problémánál – kicsi gyermekeknél csak fejet kint tartva a vízből játszunk. Később füldugó orrcsipesz használata segíti az úszást.
A fizikailag aktív élet, segíti megelőzni a másik kórképpel járó nagy problémát az elhízást.
Legfontosabb a megelőzés!!!!! Egészen korán kell kialakítani a megfelelő étkezési szabályokat. Ez mindenki számára érvényes, de egy mozgásban némileg korlátozott, a szülök, nagyszülők „kényeztetésének“ fokozottan kiszolgáltatott „babánál“a szülőnek komoly önkontrolra és tudatosságra van szüksége. Sok zöldség gyümölcs mellett normál vegyes étrend, de kerülni minden „üres kalóriát“ cukrozott üdítők- még az úgynevezett light is nagy veszély- mértéktelen csoki, cukorka. Jó játék lehet az egész családnak megtanulni új recepteket, kicsit átalakítani az étkezést kalóriaszegényebbre- mindenki nyer vele.
Fontos kérdés az önellátás: Kiskorban kell kitalálni, hogy hogyan tud egyedül tisztálkodni a gyermek, amíg a szülő előtt nem szégyenlős. A rövid végtagok ezt nehezítik, de a megoldás nem az, hogy a szülő fürdeti és kiszolgálja a már akár tizenéves gyermeket, aki lélekben már nem kisgyerek.
Ötletességgel kialakíthatók olyan átalakítások a környezetben, ami könnyíti az achondroplasiás gyermek életét, és védi egészségét.
Normál széken emelés megfelelő hát és lábtámasz az iskolában és otthon a gerinc védelmét szolgálja. Stabil „sámli“, ami bárhová odaállítható segíti a részvételt a mindennapi életben.

Igen nehéz gyermeknek és szülőnek is elfogadni ezzel a problémával járó korlátokat, de az odafigyelés, a megfelelő ismeretek megszerzése a gyermeknek életminőségét- fájdalom ezt leírni-élethosszát befolyásolja a jövőben.


Gerinctorna nem csak kisembereknek!
 

Letölthető, nyomtatható torna:

1.oldal

2. oldal

 

Dr. Fodor Jánosné

 

 

 

Úszás:

Ha valaki megteheti, akár mindennap végezhető. A mellúszás nem javasolt, a gyenge térdszalagok és ízületek miatt. A lábbal kifelé söprő mozdulatokat kell tenni, ami a térdet (gyenge szalagokat még jobban lazítja) és a csípőt (ami amúgy is deformált) is igénybe veszi.

 

Sport:

Versenyszerűen nem javasolt egyik sport sem, mely a gerinc, lábak (különösen a térdek, boka) nagyobb igénybevételét követeli. Ha valaki hobbi szinten szeretne sportolni, mozogni akkor a  legtöbb sportban megtalálható az a forma, amit lehet végezni.  

 

 

A legfontosabb kommunikáció!, mely „egészséges”, önálló, talpraesett, igazi felnőtt kisembert nevel:

 

A szülők segíthetik mindezt elő!

Segíteni kell őket, hogy feldolgozzák, hogy gyermekük nem egészséges (társaság, rokonok, barátok. pszichológus feladata)

 

 

Szülők felé a legfontosabb üzenet:

„Nagyon fontos, hogy tudatosan neveld a kisember gyerekedet!”

 • A kisember gyereket a korának megfelelően kell öltöztetned
 • Tudatosítani kell a gyerekedben, hogy fontos, ahogy kinéz és nem mindegy mit vesz fel
 • A korának megfelelően kell vele beszélned
 • Az egészséges lelki fejlődéséhez szükséges, hogy a korának megfelelően bánjál vele (5 éves kortól már nem karon ülő,  önállóan kell fürödnie, tisztálkodnia, fenekét önállóan kell kitörölnie, feladatokkal lehet megbízni, számon kéri…)
 • Sosem szabad lenézned vagy lekicsinyítened
 • Közösségben nem szabad engedned, hogy „babázzanak” vele (a legtöbbször a segítségnek látszó cselekedet ebből fakad)
 • Lásson felnőttként viselkedő kisembereket
 • Ne csinálj meg helyette semmit, inkább ötleteket adj neki, hogy hogyan oldjon meg dolgokat
 • Tanítsd meg neki a konfliktusok kezelését (ne te intézkedj helyette!!)
 • A legeslegfontosabb, hogy ne szégyeld!!!! Mert ezt ő is érzi és ha te nem tudod elfogadni, akkor mit is vársz a társadalomtól?
 • Eljön a kamaszkor, amikor a legrosszabb lelkiállapotba kerül gyermeked, ne szégyelj szakember segítséget kérni, te bármennyire is szeretnéd, nem fogsz tudni neki érdemben segíteni. A pillanatnyi megnyugvás csak a látszat.

Felnőtt kisember:

 • Fontos, hogy vizuálisan is felnőttként jelenjen meg
 • Felnőttként viselkedjen, vállaljon felelősséget
 • Ne csinálj meg helyette semmit, kérdezd meg, hogy segíthetsz e?

 

Nem utolsó sorban a társaság vezetőségének megfelelő mintát kell nyújtania (öltözködés, viselkedés)

 

Mindezt sikerül elérni, akkor igazi felnőttekké válhatnak, akiket a társadalom sem gyerekként kezel.

Ne felejtsük el, amit sugároznak, amit sugárzol, azt látja más is!

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 


 


  Adószám:

18086340-1-43